ACNEEA TRATAMENT, acnee, pustule, foliculita

Una din cele mai redutabile suferinte dermatologice ale pubertatii este acneea. Componenta psihologica si perceptia subiectiva fac din acnee piatra de incercare a majoritatii dermatologilor.
Medicul va efectua recoltarea pentru cultura si antibiograma, va aprecia cantitatea de sebum, si consistenta acestuia, capacitatea secretorie a glandelor sebacee si retentivitatea ostiumului folicular. Aceste informatii vor duce la alegerea tratamentului optim si nu incercarea succesiva de sabloane terapeutice. Fiecare pacient este o suferinta aparte si individualizarea tratamentului este cheia succesului.
Tratamentul comedoanelor (drenajul - golirea acestora) nu se va face prin punctionare cu un instrument ascutit (acul).
Exprimarea (golirea) comedoanelor nu se va face cu unghiile acoperite sau nu de manusi, ci doar cu extractorul de comedoane!.
Numai in felul acesta se pastreaza structura si functionalitatea ostiumului folicular.

Glandele sebacee din zona inferioara a comisurii bucale pe fondul unui exces de hormoni androgeni la virsta pubertatii, secreta o cantitate mai mare de sebum. Porii fiind mici nu permit drenarea acestuia.
Tratamentul corect este echilibrarea hormonala, dublata de un drenaj netraumatic pentru ostiumul folicular cu extractorul de comedoane.
Foarte frecvent se intervine agresiv si neprofesionist ajungindu-se la acnee.
Acneea se previne mult mai usor decit se trateaza. 
Este necesara examinarea si educarea prepubertara a tinerilor predispusi la acnee, factorul genetic si nefericitele obiceiuri avind o maxima importanta. 
Examenul general al tinerilor cu virste intre 9 si 14 ani in vederea identificarii predispozitiei la acnee ar fi salutara
Acesta se doreste a fi un semnal de alarma adresat mai ales parintilor ce doresc sa evite riscul de acnee la copii.